Sağlık

Zatürrenin Bu Belirtilerine Dikkat

Havaların soğuması ile birlikte zatürre olayları da artış gösteriyor. İleri yaşlarda ortaya çıkma sıklığı artan zatürre; öksürük, yüksek ateş ve nefes darlığı üzere belirtilerle kendini gösterebiliyor. Zatürreden korunmak için birtakım değerli noktalara dikkat edilmesi gerekiyor. Göğüs Hastalıkları Bölümü’nden Uz. Dr. Ayhan Bedel, “12 Kasım Dünya Zatürre Günü” nedeniyle zatürre hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Zatürrenin Kendi kendine geçmesini beklemeyin!

Zatürre bir yahut iki akciğerdeki hava keselerini alevlendiren bir enfeksiyon olarak bilinmektedir. Hava keseleri sıvı yahut irin ile dolmakta, balgam yahut irinli öksürük, ateş, titreme ve nefes almada zorluğa neden olabilmektedir. Toplumsal kökenli pnömoniler tüm dünyada tabibe müracaatların, tedavi masraflarının, iş kayıplarının ve ölümlerin kıymetli bir kısmından sorumludur. Pnömoniler bakteri, virüs ve mantar tarafından akciğerlerde oluşan ve radyolojik olarak görülen enfeksiyonlardır. Tek yahut iki taraflı olabilir. Bu mikroplar ekseriyetle soluma yoluyla geçer. Diğer bireylerin hapşırması yahut öksürmesi sonucu havaya salınan su damlacıkları soluma yoluyla alınabilir ve zatürreye neden olabilir. Zatürre mutlaka kendi kendine geçmesi beklenmemesi gereken bir hastalıktır. Fizik muayene, balgam, kan tetkikleri ve akciğer sinemaları ile hastalığın teşhisinin konulması sağlanmalı, vakit kaybetmeden uzman denetiminde tedaviye başlanabilir.

Zatürrenin belirtilerine dikkat!

  1. Öksürük
  2. Balgam (bazen kanlı olabilir)
  3. Ateş
  4. Nefes darlığı
  5. Halsizlik
  6. Göğüs ağrısı

Zatürreye Yakalanmamak İçin Bol sıvı tüketin!

  • Bazı şahısların pnömoniye yakalanma mümkünlüğü daha yüksektir. Bunlar;
  • 65 yaş ve üzeri yetişkinler,
  • 5 yaşından küçük çocuklar,
  • Devam eden astım, diyabet yahut kalp hastalığı üzere rahatsızlığı olan kişiler
  • Sigara içenler risk altındadır.

Zatürrenin tedavisinde zatürreye neden olan mikrop belirlenir ve ona yönelik antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotik tedavisinin yanı sıra; ateş düşürücü, ağrı kesici, balgam söktürücü, bazen de öksürük azaltıcı ilaçlar verilmektedir. Hastaların bu süreçte bol sıvı alması gerekmektedir.

Zatürrenin Bu Belirtilerine Dikkat

Zatürre Aşısı Hakkındaki Gerçekler !!! 

65 Yaş Üstü Daha Çok Dikkat Etmeli

Hastalar çok büyük bir oranda hastaneye yatış olmadan başarılı bir biçimde tedavi olabilmektedir. Ama 65 yaş üstü, diyabet, böbrek yetmezliği, kalp ve teneffüs sorunları üzere kronik bir hastalığı olan yahut başlanan 3 günlük tedaviye karşın düzelme olmayan, şikayetleri artan hastaların hastaneye yatarak tedavi olması gerekebilir. Tedavi mühleti çoklukla 5-7 gündür. Lakin bazen 4 haftaya kadar uzayan bir süreç de olabilir.

Zatürredene Korunmak İçin Aşı Yaptırın 

Pnömoni mikroplar tarafından oluştuğu için bu mikroplara mümkün olduğu kadar maruz kalınmaması değerlidir. Bunun için kapalı ve kalabalık yerlerden uzak durulmalı, kullanılan klimaların bakımları yapılmalı, istikrarlı beslenilmeli ve mevsime uygun giysiler giyilmelidir. Yaşlıların, çocukların ve kronik hastalıkları olan şahısların grip, Covid ve pnömokok aşılarını yaptırmalarının çok değerli olduğunu düşünüyorum.  (BSHA-Bilim Ve Sağlık Haber Ajansı)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu