Sağlık

Pişirme Yöntemleri Alerji Yapar Mı?

Son periyotta yıldızı parlayan sıcak hava fritözleri üzere yeni kuşak pişirme aygıtları, besin alerjilerini tetikleyip tetiklemeyeceği konusunda uzmanları harekete geçirdi. Şimdi yapılmış bilimsel bir çalışma olmadığını belirten Uzm. Dr. Velat Çelik, daha evvel aygıtta alerjen bir besin pişirilmiş ise o besine alerjisi olan bireyde alerjik tepkiye yol açabileceğini, bu nedenle şayet meskende besin alerjisi olan biri varsa ona farklı bir sıcak hava fritözünde yemek hazırlanması ya da büsbütün kullanmaktan kaçınılması gerektiğini belirtti.

Sıcak hava fritözleri son yıllarda yıldızı parlayan en tanınan pişirme sistemlerinden biri.  Sıcak hava fritözleri, sıcak hava üfleyerek sıcak havanın yiyeceklerin etrafında yüksek süratte dolaşmasını sağlıyor ve yiyecekleri bu teknikle pişiriyor. Bu formül ile hem %80 daha az yağ kullanılıyor hem de klâsik yağda kızartmalar kadar gevrek ve lezzetli yiyecekler elde edilebiliyor. Üstelik yiyecekler, klasik yağda kızartmaya nazaran daha az kalori ve daha az akrilamid üzere sıhhate ziyanlı kimyasallara maruz kalıyor. Pekala tüm özellikleriyle daha sağlıklı oldukları tez edilen yeni jenerasyon pişiriciler besin alerjilerini tetikler mi? Besinler üzerindeki tesirleri neler? Besin alerjisi olan biri yeni jenerasyon pişirme usullerinden olan sıcak hava fritözlerini kullanabilir mi? İşte cevapları…

Fritözlerde Çapraz Bulaşmaya Dikkat Edilmeli

Sıcak hava fritözleri sıcak hava akımının içine konulan besini pişirirken, besindeki alerjenleri aygıtın temizlenmesi sıkıntı yerlerine kadar yayabileceğini söz eden Uzm. Dr. Velat Çelik, sonraki pişirmede alerjen içermeyen besin kullanılsa bile, evvelki besinden kalan alerjenin yeni besine bulaşabileceğini ve bu besin yenildiğinde tepki oluşturabileceğini söyledi. Bunu bir örnekle açıklayan Uzm. Dr. Velat Çelik, “Balık alerjiniz olduğunu ve birisinin daha önce sıcak hava fritözünün içinde balık kızarttığını düşünün. Balık alerjenleri fritözün temizlenmesi zor bölgelerine yayılmış olabilir ve sonraki pişirmede bu alerjenlerin yemeğe bulaşması, alerjik reaksiyona yol açabilir. Evde besin alerjisi olan biri varsa, bu cihaz dikkatli kullanılmalıdır” diye söz etti.

Fırınlanmış Yemekleri Tolere Edenler Fritözlerini Kullanabilir Mi?

Bazı besinlerin ısındıkça alerjenik özelliği azalırken kimilerinin alerjiye yol açma potansiyeli olduğunu söz eden Çelik, “Örneğin süt alerjisi olan bir çocuk bazen klasik fırınlarda pişirilmiş sütlü keki sıkıntısız tüketebilir. Ya da oral alerji sendromu teşhisi olan bir erişkin çiğ elma ile tepki yaşarken mikrodalgada süreç görmüş elmayı meselesiz tüketebilir. Bu süreçler için standardize edilmiş tarifler, sıcaklık ve süreç müddetleri belirlenmiştir ve alerji doktoru uygun görürse uygulanır. Ancak sıcak hava fritözleri ile bir besinin alerjiye yol açma potansiyelini azaltmak için hangi ısıda ve ne kadar mühlet süreç görmesi gerektiği net olarak aşikâr değildir. Bu bahiste çalışmalar yapılana kadar fırınlanmış/ısıtılmış besinleri tolere eden bireylerin bu aygıtlarla besinleri hazırlaması önerilmemektedir” dedi.

Yemek Alerjisi Olan Bireyler Fritöz Kullanırken Dikkat Etmeli!

Yeni kuşak pişirme aygıtlarının gereğince temizlenmediğinde dumana ve kokuya sebep olabileceğini belirten Çelik, bu koku ve duman, astımlı hastalarda nefes darlığına ve öteki teneffüs şikayetlerine yol açabilir. Sonuç olarak, sıcak hava fritözlerinin alerjik hastalıklarda kullanımı hakkında kâfi bilgi yok. Besin alerjisi olan bireyler bu aygıtı kullanırken dikkatli olmalı ve şiddetli besin alerjisi olanların ortak aygıt kullanmaktan kaçınmalı. Ya da kendilerine özel bir fritöz kullanmaları daha inançlı olacaktır” diye belirtti.(BSHA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu