Haber

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek ekonomik gündemi değerlendirdi: (1)

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Orta Vadeli Program’da (OVP) enflasyon hedefine dikkat çekerek, “Hedefimiz 2026 yılı sonunda enflasyonu tekrar tek haneye düşürmek. Bu zor bir süreç ama mümkün” Geçmişte başardık, yine başaracağız.” söz konusu.

Bakan Şimşek, NTV’de katıldığı programda ekonomideki gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı.

Küresel ekonomideki sıkıntılara dikkat çeken Şimşek, bu dönemde küresel arka planın fon akışı ve risk iştahı açısından pek destekleyici olmadığını söyledi. Şimşek, “Ancak hikayesi olan gelişmekte olan ülkeler öne çıkabilir. Önümüzdeki dönemde Türkiye de muhtemelen onlardan biri olacak.” dedi.

OVP’nin enflasyonla mücadele, mali disiplin ve yapısal reform olmak üzere üç temel bileşeni olduğunu belirten Şimşek, “Enflasyonu makul seviyelere, tek haneli rakamlara indirecek bir program çerçevesi ortaya koyduk. Sonuçlarını göreceğiz. Geçiş döneminden sonra bu çok daha güçlü.Hedefimiz, 2026 yılı sonunda enflasyonu tekrar tek haneye indirebilmek. Bu zor bir süreç ama mümkün, geçmişte başardık, yine başaracağız. ” Bu kelimeyi kullandı.

Bütçe açığının milli gelire oranını sarsıntı giderleri hariç yüzde 3’ün altına düşürmeyi hedeflediklerini belirten Şimşek, dış kaynaklar ayağını programın dördüncü unsuru olarak gördüklerini açıkladı.

“Kuru olanı serbest bıraktık”

OVP’deki enflasyon amaçlarının iddialı bulunmasına saygı duyduğunu belirten Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mümkün olduğu kadar gerçekçi rakamları ortaya koymaya çalıştık. Benim izlenimim, genel olarak programın hedefleri ve makro göstergelerinin gerçekçi olduğu yönünde. Enflasyona ilişkin iddialardaki değişiklikler, bizim daha iyi anlamamızdan kaynaklanan değişikliklerdir. Döviz kuru Aralık 2021 ile Mayıs 2023 arasında uzun süre tutuldu. 2018 yılına kadar döviz kuru belli bir seviyede tutuldu. Döviz kurunu serbest bıraktık. Bir yandan rasyonel politikalardan bahsederken bir yandan da döviz kurunu sabit tuttuk. , kura müdahale gerçek değil. Kur etkisi var. Döviz kurundan enflasyona geçiş son aylarda yüksek oldu, bu azalacaktır. Koyduğumuz 3 yıllık program hedeflerine bakarsanız Şu anda muhtemelen “2024 hedefi tartışmalı görünebilir ama bunu özellikle iddialı yaptık çünkü daha fazla çaba göstermemiz gerekiyor. Program çerçevesinde aktif bir para ve maliye politikası, yapısal dönüşüm ve döviz kurunda istikrar ile dış kaynak sorununu çözerek iddialı da olsa bu hedeflere ulaşacağımıza inanıyoruz.”

“Zayıf kur, yüksek enflasyon dönemi geride kalacak”

Şimşek, çekilişle ilgili sorular üzerine, “Bizim bir komplo hedefimiz yok, hiçbir zaman da olmadı. Aslında hiçbir iddianın da olmaması lazım.” söz konusu.

Önümüzdeki Haziran ayına kadar olan dönemi bir geçiş dönemi olarak öngördüklerini belirten Şimşek, “Haziran’dan sonra özellikle fon akışı açısından çok farklı olacak. Biz döviz kuru iddiasında bulunamayız, hedefleyemeyiz, piyasayı baz alırız” Son yıllarda gözlemlediğimiz o kısır döngü sona erecek, yani ‘döviz, enflasyon ve yüksek geçişkenlik… Önümüzdeki yıl iç talep yeniden dengelenecek, özellikle tüketim anlamında iç talebi sınırlayacağız. Kredi genişlemesini enflasyon hedefiyle paralel tutacağız. Kredi yoluyla mali genişlemeyi sınırlayacağız. Bu cari açığı azaltacak. Altın ithalatına ilişkin bazı düzenlemeler yaptık. Altın talebi de zayıflayacak. Para politikası daha etkin hale gelecek. Bir yanda para politikası ve diğer yanda altın ithalatı tedbirleri ama en önemlisi küresel arka plan destekleyici hale gelecek, zayıf kur ve yüksek enflasyon dönemi muhtemelen geride kalacak, buna inanıyoruz, bunu başaracağız. Başar bunu. “Bu çerçevede yol haritamız bellidir.” dedi.

“Vergi reformu yapacağız”

Deprem harcamalarının kalıcı olmayacağına işaret eden Şimşek, “Yıl sonuna kadar tahsilat ayağında ciddi bir performans göstereceğiz. Kontrol ayağı da aynı. Yakın zamanda saymanlarımıza spesifik hedefler vereceğim, vergi konusunda da. ofis liderleri, hepsi.” dedi.

Gelir tarafında çaba gösterilmesi gerektiğini, önümüzdeki yıl bu konulara daha fazla odaklanacaklarını ve vergi reformu yapacaklarını belirten Şimşek, “Enflasyon konusunda nasıl kararlıysak, bütçe disiplininin teşhisini de yeniden koymada kararlıyız. Ayrıca bütçe dışında gelir de arayacak.” değerlendirmesini yaptı.

Kredi kartı kullanımına ilişkin düzenlemenin sorulması üzerine Şimşek, kredi genişlemesinin makul olmasının programlar açısından çok değerli olduğunu söyledi. Kredi kartındaki yıllık kredi hacminin eylül ayı itibarıyla yüzde 140 arttığına dikkat çeken Şimşek, şöyle konuştu:

“Enflasyonun iki katından fazla. Bu kadar yüksek kredi hacmiyle enflasyonu ve cari açığı kontrol edemezsiniz. Taşıt kredilerinde kısıtlayıcı bir bakış açımız var. İlk konut kredilerinde herhangi bir değişiklik yapmayacağız. Yani, Vatandaşlarımızın ilk eve ev sahibi olmalarına destek oluyoruz ama ikinci ve üçüncü evlere de destek oluyoruz.” Bir vatandaşın konut veya tatil yeri alma imkanı varsa alabilir ama biz bunu krediyle desteklemeyeceğiz. Bu alanlardaki krediyi hem fiyat hem de büyüklük açısından önemli ölçüde sınırlandıracağız. Bankalarda bu tür kredilerin risk skalasını artırdık, artırmaya da devam edeceğiz. Daha doğru fiyatlandıracağız. Gerekirse miktarı sınırlandıracağız. “Çünkü cari açığı kontrol altına almamız, enflasyonu düşürmemiz lazım. Şimdi bize diyorlar ki siz hedef koydunuz, başaramazsınız. Hayır, biz başaracağız.”

(sürecek)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu