Finlandiya parlamentosu NATO üyelik anlaşmasını onayladı
Finlandiya parlamentosu NATO katılım anlaşmasını onaylayarak ülkenin İsveç’ten bağımsız olarak NATO üyeliğinin yolunu açtı.
200 sandalyeli mecliste 184 milletvekili “evet” oyu verirken, 7 milletvekili “hayır” oyu verirken, bir milletvekili çekimser kaldı.
Cumhurbaşkanı Sauli Niinistö’nün imzası ve Türkiye ile Macaristan’ın parlamentoda onayından sonra Finlandiya’nın NATO üyeliğine kadar hiçbir sorun kalmayacak. Niinistö, TBMM’nin katılım anlaşmasını onayladığı anda imzalamaya hazır olduğunu belirterek, pratik nedenlerle kısa bir gecikme yaşansa da imzanın 2 Nisan’daki seçim sonrasına ertelenmeyeceği mesajını verdi.
Finlandiya’nın İsveç dışı üyeliği, Türkiye’nin Finlandiya’nın üyeliğine sıcak baktığı, ancak İsveç’in üyeliğinin mevcut koşullarda söz konusu olmadığının açıklanmasının ardından gündeme geldi. İki ülkenin üyeliği için NATO üyesi 30 ülkenin onayı gerekiyor. Henüz gerekli parlamento onayının alınmadığı iki ülke Türkiye ve Macaristan’dır.
Finlandiya, Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’ya düzenlediği saldırının ardından askeri tarafsızlık politikasından vazgeçti ve Mayıs ayında İsveç ile birlikte NATO üyeliği için başvurdu. İki İskandinav ülkesi Temmuz ayında NATO’ya katılmak için bir anlaşma imzaladı. Rusya ile 1340 kilometrelik ucu bulunan Finlandiya, dün bitişi planlanan 200 kilometrelik tel örgünün üretimine başladığını duyurdu.
Dün Helsinki’de Başbakan Sanna Marin ile bir araya gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ve Macaristan’a iki ülkenin üyeliklerini onaylama davetini yinelerken, Finlandiya Başbakanı Marin üyelik sürecinin NATO’ya kadar tamamlanmasını umduklarını söyledi. temmuzda zirve Marin, ülkesinin NATO üyeliği başvurusu hakkında “NATO sınırı, Rusya’nın geçemeyeceği tek sınırdır” sözleriyle konuştu.
Macaristan’da parlamento onay süreci başladı
Macaristan’da bugüne kadar iki kez ertelenen İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliği için meclis onay süreci bugün başladı. Parlamento tartışması öncesinde konuşan Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak, milletvekillerini İsveç ve Finlandiya’nın üyeliklerini “mümkün olan en kısa sürede” onaylamaya davet etti.
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, iki ülkenin NATO üyeliklerine destek vermesine rağmen geçen Cuma günü ilk kez somut eleştirilerde bulunarak iki ülkeyi Macaristan’da demokrasi ve hukukun üstünlüğü konusunda “alenen yalan söylemekle” suçladı. Oylamadan önce Orban, iki ülkenin üyeliği konusunda meclis kümelerinin ortasında istişarelere ihtiyaç olduğunu belirtti. İki ülkenin üyeliğine ilişkin meclis oylamasının Mart ayının ikinci yarısından önce yapılması beklenmiyor.
rtr,AFP/BK,TY