ABD-Çin ticaret savaşı küresel tedarik zincirini kırılma noktasına yaklaştırdı
Foreks – GEP Küresel Tedarik Zinciri Volatilite Endeksi’ne göre, ABD ve Çin arasında varılan ticari ateşkes, Nisan ayı satın alma faaliyetlerinde keskin bir gerileme yaşandığı sırada geldi.
GEP Danışmanlık Başkan Yardımcısı John Piatek, “Gümrük tarifelerine ara verilmesi hem ABD hem de Çin’deki imalatçılar için büyük bir rahatlama oldu. Tedarik Zinciri Dalgalanma Endeksimiz Çin’de üretim talebinin hızla düştüğünü ve ABD’li üreticilerin tarifelere karşı tampon oluşturmak için agresif bir şekilde temel girdileri stokladığını gösteriyor” dedi.
Ancak Piatek’e göre, ticaret anlaşması ABD’li imalatçıların Çin’le ilgili riskleri uzun vadede nasıl azaltacakları konusundaki endişelerini hemen yatıştırmayacak. Piatek, “Çin’le ilgili riskleri azaltmak ve sınırlamak için manevralar yaparken, hızla değişen manzara ve belirsizlik üreticilerin bakış açısını bulanıklaştırıyor ve sermaye yatırımlarını ve tedarik zincirlerini azaltıyor” diye konuştu.
Piatek, “Tarife savaşının ilk darbeleri küresel üreticilere indi” dedi. Tedarik zinciri dalgalanması verileri, ABD ve Çin’in gümrük vergilerindeki geçici duraklamanın 90 günlük aradan sonra kalıcı olarak uzatılmaması ve ticaret savaşının yeniden tırmanması halinde neler olabileceği konusunda bir uyarı görevi görmelidir.
Piatek’e göre veriler Nisan ayında “hokey sopası” benzeri bir yükseliş gösterdi ve Kuzey Amerikalı şirketler agresif bir şekilde “endişe verici bir oranda” envanter stokladı. Aynı zamanda, “üreticilerin daha yavaş talep ve arz sıkıntısı beklediklerine dair ilk işaretler ortaya çıktı” dedi.
GEP Küresel Tedarik Zinciri Volatilite Endeksi, 27.000 işletmeyle yapılan aylık bir ankete dayanarak talep koşullarını, kıtlıkları, nakliye maliyetlerini, stokları ve birikmiş işleri takip ediyor.